Monday, April 13, 2009

Tengku Anis, Chief Mafia of Kelantan

DYMM Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Bt Tengku Abdul Hamid telah memusnahkan ekonomi Negeri Kelantan dan memporakperandakan perjalanan pentadbiran Kerajaan Negeri dengan mencampuri hal-hal urusan Kerajaan yang sepatutnya di tentukan oleh Menteri Besar dan Ahli Exconya serta pelaksanaannya dilakukan oleh Pegawai-Pegawai Pentadbiran dibawah Setiausaha Kerajaan.


Beberapa cara yang zalim diamali oleh Raja Perempuan untuk menghimpun khazanah rakyat negeri Kelantan. Ini di jalankan melalui syarikat-syarikat dan Yayasan yang konon nya dibawah naungan KDYMM Al-Sultan. Diantaranya ialah Petranis Holdings Sdn Bhd yang digunakan untuk memohon kawasan pembalakan dan perlombongan tanpa syarat-syarat yang diperlukan oleh Enakmen Negeri. Syarikat tersebut digunakan untuk meyakinkan Institusi-Institusi Kerajaan bahawa KDYMM Al-Sultan dibelakang dan menyokong permohonan tersebut, walaupun KDYMM Tuanku Al-Sultan tidak tahu-menahu, lebih lebih lagi yang membabitkan kawasan konsesi yang pernah diluluskan kepada pelabur-pelabur lain. Ini ada kaitan dengan satu kawasan lombong manganese dan satu lombong emas di Gua Musang. Seorang pengarah Petranis Holdings Sdn Bhd telah dihadiahkan sebuah kereta mewah Mercedes Benz E-200 bernilai RM350 Ribu. Ini adalah imbohan daripada seorang pengusaha kerana beliau memberi laluan kepada konsesi balak dan perlombongan tanpa batasan dengan kuasa melalui Raja Perempuan.


Yayasan Kraftangan digunakan untuk merampas tanah-tanah peneroka di Gua Musang. Ramai peneroka-peneroka yang telah mengusahakan tanah mereka selama beberapa tahun dan ada yang sudah mendapat hasil dari tanaman tersebut, tetapi telah di rampas oleh seorang pengusaha kepada Yayasan Kraftangan yang bernama Ho Tin Tik iaitu juga seorang muflis. Pengusaha tersebut menghadapi musuh yang ramai dan beliau mendapat perlindungan dari Raja Perempuan Kelantan. Persoalannya kenapakah Raja Perempuan begitu mempercayai kepada seorang muflis?


Yayasan tersebut juga digunakan untuk menjalankan kegiatan sekatan jalan di depan Istana Batu dibandar Kota Bharu. Jalan tersebut yang sepatutnya digunakan untuk lalulintas awam telah disekat dan dibangunkan dengan gerai-gerai perniagaan dengan perbelanjaan Kerajaan Negeri sebanyak RM2 juta dan hasilnya adalah hanya lebih kurang RM3 ribu sebulan. Itu pun dibahagi dua antara Kerajaan Negeri dan Raja Perempuan.


Beberapa kuncu-kuncu atau barua-barua didalam dan luar Kerajaan telah menjalankan kegiatan rakus dan tamak arahan Raja Perempuan. Mengetuai kumpulan dalam pentadbiran Kerajaan Negeri adalah penjawat awam nombor dua dalam pentadbiran Negeri iaitu Pegawai Kewangan Negeri Dato’ Hj Shkori Mohamad. Tidak ketinggalan adalah Pengarah Tanah dan Galian Dato’ Hj. Kamaruddin. Dato’ Shkori bertugas untuk mempengaruhi Ahli-Ahli Exco supaya diluluskan atau dibatalkan sesuatu permohonan pelaburan, kawasan balak, kawasan melombong dan sebagainya. Pegawai-pegawai kerajaan yang menentangnya akan diberi amaran atau ditukarkan. Dalam perkara ini Dato’ Shkori amat berkuasa, sehinggakan Dato’ Setiausaha Kerajaan, Aiseri Alias telah dikutuk, difitnah dan dicemuhi dari kiri, kanan, belakang, depan hanya kerana Dato’ SUK itu tidak mengikut membuta-tuli telunjuk Raja Perempuan. Kesemua Ahli-Ahli Exco telah berjaya dipengaruhi atau diperdayakan oleh Dato’ Shkori.


Untuk menyempurnakan tugas Raja Perempuan, Hakim Mahkamah Tinggi Kota Bharu Dato’ Azman diheret sama, sehingga banyak tindakan mahkamah dari mangsa-mangsa ditolak awal oleh mahkamah. Pelabur-pelabur merasa takut untuk memasuki Kelantan dan ini akan diikuti oleh kemelesetan ekonomi.


Ramai mangsa-mangsa telah memohon pertolongan dari YM Tengku Razaleigh Hamzah, ahli parlimen Gua Musang dan juga bapa saudara kepada Raja Perempuan, untuk menyelesaikan masaalah mereka, akan tetapi janji tinggal janji dan hamba rakyat merasa sangat kecewa dengannya.


Kesemua keluarga keluarga KDYMM Al-Sultan telah diketepikan dan tidak dilayani dengan hormat oleh Raja Perempuan. Sebaliknya adik-beradik dan seluruh keluarganya walaupun yang jauh dan tinggal di Thailand telah diberi projek-projek tertentu.


Kami rakyat Kelantan menyeru kepada Raja Perempuan supaya insaflah dan berhentilah rompakan harta khazanah negeri milik rakyat. Tuanku sudahpun mencecah umur 60 tahun dan tidak akan hidup dengan sihat selama-lamanya. Ingatlah doa rakyat yang teraniaya akan dimakbulkan oleh Allah Taala. Adakah kemewahan dan kemudahan yang diberikan oleh Kerajaan negeri Kelantan terhadap Tuanku masih tidak mencukupi sehinggakan terpaksa menganiaya rakyat? Insaflah dan bersyukur kerana KDYMM Al-Sultan telah mengamalkan Sunnah Nabi dan hanya mempunyai dua isteri.


Kepada KDYMM Al-Sultan Kelantan, patik amat berbangga dan megah kerana memiliki seorang Sultan yang mengambil berat ke atas rakyatnya dan patik rakyat Kelantan menyeru dan memohon supaya Kebawah Duli Tuanku mengambil tindakan sewajarnya keatas sesiapa sahaja yang mencemar nama baik Kebawah Duli Tuanku. Patik-patik rakyat Kelantan menjunjung kasih dan sembah kepada KDYMM Al-Sultan Ismail Petra Ibni Al-Marhum Sultan Yahya Petra dan masih ingat dengan jasa dari Almarhum Sultan Mohamad ke-4, Almarhum Sultan Ismail, Almarhum Sultan Ibrahim dan Ayahanda Tuanku Almarhum Sultan Yahya Petra.

15 comments:

 1. Kelemahan yg KETARA pentadbiran Nik Abdul Aziz menyebabkan perkara ini berleluasa. EXCO2 PAS pun dah pandai berniaga lebih dr org UMNO. Cuma Rakyat Kelantan buta hati dan minda tertutup rapat dek gula2 tokoh PAS Tn Guru Nik Abdul Aziz. Betul dok ambo kata???

  ReplyDelete
 2. Sejarah negeri cik siti wan kembang pemerintah dan memberi arahan adalah seorang wanita daripada zaman dahulu dan terkini.

  ReplyDelete
 3. pak nik klate menghina dan perbodoh rakyat klate.something wrong some where pok nik?

  sejak dulu2 pemimpin umno negerilah yg selalu memburuk2kan rakyat dan minda orng kelantan, hingga menjadi lebih 'luar' dari orang luar.
  pak nik silap.

  ReplyDelete
 4. anok sepupu ku jalal tuh.. molep sket, key keno ambak ng pedey ko ku jalal....

  ReplyDelete
 5. pok nik ni umno karatz ni..
  ketinggalan zaman doh..
  dalam dunia ni ada org baik dan ada org jahat..
  segelintir yang hati tak baik dalam PAS bukan cerminan perjuangan PAS tau pak nik..
  mari saya celup pak nik dalam sungai kelantan

  ReplyDelete
 6. Ini semua fitnah untuk menjatuhkan kerajaan pakatan rakyat serta menghina istana kelantan.


  nak tengok kebenaran, sila masuk ke,

  http://www.rakyatkelantan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 7. AWAS!!!! Sesungguhnya semua isi kandungan dalam blog ini dalah FITNAH / PEMBOHONGAN BESAR semata-mata untuk mencemarkan imej dan nama baik istana kelantan dan kerajaan negeri kelantan.

  Sesiapa yang melayari blog FITNAH ini dan menyebarkan fitnah dari blog ini kepada individu lain akan dikenakan tindakan.

  “Wahai orang-orang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa suatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Surah al-Hujurat: ayat 6)

  Orang-orang yang fasik adalah orang jahat di mana kata ‘fasik’ dalam al-Quran juga digunakan untuk orang yang menuduh wanita baik melakukan zina dan untuk orang munafik.

  “Orang-orang yang menuduh perempuan baik-baik melakukan zina kemudian mereka tidak dapat mendatangkan empat orang saksi,maka cambuklah mereka dengan lapan puloh kali cambuk dan jangan terima kesaksian dari mereka selamanya. Mereka adalah orang-orang fasik.” (Surah An-Nur: ayat 4)

  “Sesungguhnya orang munafik tersebut adalah orang-orang fasik.” (Surah At-Taubah: ayat 67)

  Di sini, perlu diingat, betapa perlunya kita memilih maklumat, apakah ia penting atau tidak.Kita juga perlu memilih pembawa atau pengirim maklumat, apakah dia dapat dipercayai atau tidak. Sesuatu berita yang diterima atau disebar harus diteliti beberapa kali akan kesahihan berita itu.

  Bagaimana kita hendak mempercayai seseorang yang tidak dikenal pasti memiliki pengetahuan tentang bidang atau sesuatu perkara yang disampaikannya, apatah lagi yang tidak dikenal latar belakang identitinya. Dengan itu, maklumatnya tidak layak diterima begitu saja, kerana boleh jadi dia pembohong atau kalaupun dia bukan pembohong, keterbatasan pengetahuannya menjadikan dia menyampaikan berita yang tidak benar.

  Tuntutan tersebut lebih penting lagi muthakir ini, apatah lagi sumber-sumber berita kini beraneka ragam. Orang fasik pun, menurut istilah al-Quran seperti yang disentuh di atas, semakin banyak. Jika diabaikan, akibatnya pasti seperti bunyi akhir ayat di atas yang bermaksud: “Sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Surah al-Hujurat: ayat 6)

  Prinsip dasar yang diletakkan oleh al-Quran bagi penerima maklumat antara lain ialah seruan Allah menerusi firman-Nya yang bermaksud: “Dan janganlah engkau mengikut apa yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; sesungguhnya pendengaran dan penglihatan serta hati, semua anggota-anggota itu akan ditanya tentang apa yang dilakukannya.” (Surah al-Isra: ayat 36)

  Maksud ayat di atas ialah apa yang kita dengar, lihat, terlintas di fikiran, yang kita tidak tahu kedudukan sebenar, lalu kita berprasangka mengenai hal-hal itu, maka kita akan diminta untuk mempertanggungjawabkannya.


  Kami tahu niat dan misi penulis blog untuk menghancurkan dan menghuru-harakan negeri kelantan darul naim yang amat kami cintai.

  Kepada pengunjung blog FITNAH ini, Sila layari Blog khas dari pegawai ISTANA Kelantan di : http://rakyatkelantan.blogspot.com/

  Terima kasih.
  wassalam

  ReplyDelete
  Replies
  1. This blog is open to invited readers only

   http://rakyatkelantan.blogspot.com/
   It doesn't look like you have been invited to read this blog. If you think that this is a mistake, you might want to contact the blog author and request an invitation.

   Delete
 8. Aku sebagai orang Kelantan berpandangan dan amat bersetuju dengan pendedahan yang dibuat oleh tuan punya blog ini.Ini bukan soal manohara atau tengku temenggong atau berkait dengan kerajaan pas kelantan.Ini semata-mata mendedahkan hakikat sebenar kejadian di negeri Kelantan yang berlaku ketika ini yang mana majoriti rakyat kelantan amat terkilan dan marah dengan tindakan ala mafia raja perempuan kelantan,tengku temenggong serta kuncu-kuncunya.Benar,mereka perompak harta rakyat,khazanah yang Allah berikan kepada negeri Kelantan dibolot habis-habisan dan dibahagikan sesuka hati dikalangan kuncu-kuncu mereka.Antara tambahan pengkhianatan mereka terhadap rakyat kelantan dan kerajaan negeri kelantan adalah

  1.Pemberian besar-besaran tanah-tanah hutan simpan untuk diterokai dan dicuri balak serta hasilnya atas nama perladangan atas nama PROJEK DIRAJA kononnya kepada kapitalis-kapitalis cina yang sekarang bersenang-lenang di negeri Kelantan atas perlindungan Raja Perempuan Kelantan.

  2.Penganugeran besar-besaran tanpa kawalan tanah-tanah hakmilik Majlis Agama Islam Kelantan yang mana Tuanku Sultan adalah ketuanya,kepada SBJ Binajaya Development Sdn Bhd.Bahkan terdapat kes sebagai contoh di Wakaf Siku,Kota Bharu,sebuah masjid beserta tanah yang diwakafkan oleh pewakaf sebelum ini dirobohkan dan dialihkan ke tempat belakang dan tapak asalnya dibina bangunan atas nama PROJEK DIRAJA oleh SBJ.Hasilnya,masjid itu sekarang bagai hidup segan mati tak mahu kerana tersorok.Ini adalah pengkhianatan terhadap harta wakaf orang Islam.Begitu juga di Langgar,tanah-tanah majlis agama Islam serta tempat-tempat lain yang mana SBJ bermaharajalela tanpa perlu mengikut prosedur,habis tanah melayu dijual dan digadai.

  3.Kompleks kuarters kerajaan di Telipot diberi kepada sebuah syarikat cina yang menggunakan Tengku Temenggong Kelantan sebagai proksi PETRAZ HOLDINGS SDN BHD,apakah ini bukan pengkhianatan kepada rakyat Kelantan.Tanah ini bernilai berjuta-juta ringgit kerana lokasi di dalam bandar tetapi diberi dengan mudah,mungkin dengan premium yang minima atas nama KEMAKMURAN.

  4.Projek Lembah Sireh oleh Dato Geok,siapa berani nafikan yang Kerajaan Kelantan ditipu hidup-hidup bahkan boleh dikatakan teraniayai atas arahan dan perlindungan Raja Kelantan,Raja Perempuan dan kuncu-kuncunya.Tanah dalam bandar dijual dengan premium yang begitu rendah seolah-olah percuma,keluasannya bukan sedikit,menjangkau 1000ekar sepanjang sungai Kelantan.Dato Geok adalah banduan yang dibuang daerah ke Jeli dan akhirnya kerana pandai menjilat Raja Dan Raja Perempuan,maka diberi pelbagai keistimewaan.Ini bukan salah Kerajaan negeri tapi bila diperintah ala mafia,tiada apa yang dapat dilakukan.

  5.Projek tebatan banjir sungai kelantan,adakah asrol tahu siapa yang dapat?Projek bernilai RM1.3 billion yang mana pakej pertama telah diberi sebnayak RM300juta kepada syarikat JV tengku temenggong kelantan dan dato seri azim zabidi.Apa TT sejak bila ada kelulusan dan pengalaman dalam industri pembinaan?komisyennya TT bukan sedikit..antara 3%-5%,jadi jangan jadi bodoh!!...adakah raja begini yang nak dipertahankan???di depan kita berlagak baik tapi dibelakang kita habis semua duit rakyat dirampok.Tiada bezanya dengan orang politik bahkan lebih teruk.

  6.Juga kes-kes lombong emas,timah dan lain-lain....ingatlah pembela Sultan,buka mata dan otak,jangan jadi buta dan tuli hanya semata-mata nak membela institusi kesultanan.Benar,Institusi Raja harus dibela tapi RAJA YANG ZALIM WAJIB DISANGGAH,semoga Allah melindungi rakyat Kelantan dan memberi peluang kepada rakyat Kelantan untuk mendapat pemerintah yang ADIL DAN SAKSAMA.Yang berpegang teguh kepada agama,bukan hanya tahu berkaraoke dan menari poco-poco sahaja.

  ORANG DAHULU BERGOLOK BERGADAI HARTA DAN NYAWA DEMI MEMPERTAHANKAN TANAH AIR WALAU SEKANGKANG KERA TAPI DI KELANTAN,RAJA PEREMPUANNYA BERTUNGKUS LUMUS MENGGADAI DAN MENJUAL SETIAP INCI BUMI KELANTAN UNTUK MERAIH KEKAYAAN DAN MENANGGUNG GAYA HIDUPNYA.

  Fikir-fikirkanlah

  p/s:Setiap Jumaat,aku berharap Sultan tidak datang sembahyang di Masjid Kubang Kerian kerana kalau dia datang,alamatnya jam 2:30 lah baru nak start khutbah..alahai...apa nak jadi,rumah dekat,datang lambat..kalau sendiri-sendiri tak apa tapi ini menyusahkan habis semua orang...semua orang tahu ini...kadang2 dok tunggu-tunggu rupa-rupaynya tak datang-datang..alasannya sakit perut...alahai..malangnya rakyat kelantan...

  ReplyDelete
 9. Ambo amatlah bersetuju dengan ORANG. Apa yang dikata betul belaka.Apa yang dapat kita rasa di bawah naungan diraja selama ini ? Tindakan yang diambil seolah olah tak pernah mempertimbangkan tentang rakyat jelata. Maklumlah 'yang hina' lah katakan.
  Harapan agar dengan apa yang terjadi kebelakangan ini,akan menginsafkan dan menyedarkan semua yang terlibat.Masih belum terlambat untuk kembali kepangkal jalan.

  ReplyDelete
 10. HELLO SEMWA,

  BLOG INI ADALAH KERJAAN ANJING BANCI ATAU PONDAN PENGECUT YG TELAH MEMINUM AIR SENINYA DESY DAN DEWI, BANCI / PONDAN INI ASALNYA DARI INDONESIA YG KESUMAT DENDAM PADA KERAJAAN KELANTAN KARNA KASUS MANOHARA DAN PENDEDAHAN YG DILAKUKAN OLEH 'TRUTH APPEARED' BLOG & 'BLOG RAKYAT KELANTAN'. ANJING INI JUGALAH YG TELAH MEROBEK BLOG 'TRUTH APPEARED'.

  ANJING INI MEMANG PINTAR BERBAHASA MELAYU KARNA IS BERASAL DARI RIAU. JANGAN TERPANCING DENGAN MENUDUH SESAMA BANGSA MALAYSIA.

  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!!! AYUH KITA DOAKAN!!!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!
  CELAKALAH HIDUP MU PENABUR FITNAH DI BLOG INI!

  ReplyDelete
 11. Penipuan iblis ke atas umat Islam telah memporak perandakan kehidupan manusia keseluruhannya. Ingatlah kepada Allah dan perbetulkan diri, dekatkan diri anda padaNya, banyak ingatkan mati adalah lebih baik dari mencari kesalahan orang lain. berdoalah semoga Allah memberi taufik dan hidayat kepada mereka yang lalai.

  ReplyDelete
 12. aku rakyat kelantan, tp tak dpt buka rakyatkelantan.blogspot. pejadah, baik tukar la nama blog tu. buat panas hati rakyat kelantan jer..

  pasal hal istana tu, bukan ke 'istana air mata' tu dah jadi pengajaran? ingat, sultan/pemerintah harus adil barulah rakyat berhak junjung! sekarang harapan hanya pada sultan Muhammad V kerana dia lebih alim, bukan jenis dengar ckp 'bonda'.

  ReplyDelete
 13. tapi yg ini manchuria,bukan jawaka CIK SITI WAN KEMBANG I JAWAKA(UTARA-HULU KELANTAN) atau CHE WAN KEMBANG,CHAMPA-BALI

  ReplyDelete
 14. kamu lagi teruk banci...
  takda ilmu tembus pandang,terus menuduh
  kamu itu yg banci/pondan pas
  mu cilako

  ReplyDelete